curvilinear courtyard guesthouse by studio Dplus

Curvilinear Courtyard Guest House Elevates the “Hollow Village”

As part of a public good renovation project, architecture firm Dplus Studio was invited by a non-profit organization to design the Curvilinear Courtyard Guest House in Hebei’s Xiyaotou Village, China. With 110 households and 258 inhabitants, Xiyaotou is also known as the “hollow village” suffering from lack of educational resources and desertion. Today, after three years of hard work, 16 have given up Houses have been given new life thanks to the studio and other designers participating in this rural revitalization initiative.

This transformation is not only an update in the physical sense, but also provides a basis and an opportunity to develop and revitalize other art forms in the countryside, such as paper-cut art and art. dashuhua. We want to attract foreigners who wish to visit the village for research or activities. With popularity, the village will grow spontaneously,’ comments Dplus Studio.

top view of Xiyaotou village

dplus studio injects new introspective spatial experiences

Inspired by the winding nature of China’s lakes and rivers, the Curvilinear Courtyard Guest House was designed according to the local climate and resources: sufficient sunshine, gentle rains, large temperature difference between day and night, and soft vegetation. As such, the final architecture becomes a sort of introverted refuge, offering a variety of spatial experiences that encourage introspection amidst a rare, mountainous setting.

At the same time, like most local houses exude a simple rural design, using such pronounced curvatures in Dplus studios work hope to boost the morale of the inhabitants.

curvilinear courtyard guesthouse inspired by rural southern China's rivers and lakes 4
bird’s eye view

In terms of construction, the team chose bricks as the main material, sourcing from a brick factory, and hired local construction workers who knew masonry techniques to help build the house. hosts. The final construction cost was US$134 per square meter.

Recently, Liang Xingheng, secretary of the village party branch, said: the architects of these projects have helped us to build so many beautiful houses on the old abandoned farms. Even in town, seeing them all at once is difficult. Thus, a large number of foreigners and original residents returned home to visit. It is a great gift from the architects and it has transformed the village of Xiyaotou.’

curvilinear courtyard guesthouse inspired by rural southern China's rivers and lakes 5

the Curvilinear Courtyard Guest House by Dplus Studio injects vitality into the “Hollow Village”

curvilinear courtyard guesthouse inspired by rural southern China's rivers and lakes 6

a brick-and-mortar construction defines the guest house

curvilinear courtyard guesthouse inspired by rural southern China's rivers and lakes 7
inner courtyard reminiscent of the meandering waterways

Comments are closed.